Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини
Четвъртък, 19 Юли 2018 11:03

„Огънят на Орфей" в Разлог

От Manager
razlog-horo
Международната лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей" за пореден път събира в Разлог именити музикални величия и хора, доказали се в сферата на културата. Стотици участници ще има на тазгодишното издание, което ще се проведе от 6 до 20 август в Разлог. Целта на събитието е да подпомага млади таланти по пътя на творческото им израстване и да даде възможност на децата и младежите от община Разлог да открият и развият своите дарби и любов към изкуството.

По време на академията се организират и провеждат майсторски класове по музика, литература, фолклор, изобразително изкуство, театър и танци. Академията за изкуство обединява талантливи деца и младежи, както и преподавали с доказан опит и признание в своята сфера. 
Един от най-обичаните български гласове, солистката на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове" Бинка Добрева, ще води майсторски клас по народно пеене. Певицата и актриса от Босна и Херцеговина Наташа Миркович, която живее във Виена, ще е в Разлог, за да води майсторки клас по универсално пеене. Музикантът от „Ку-ку бенд" - Цветан Недялков, ще води клас по поп-джаз китара и ансамбли. В Разлог ще се проведат и майсторски класове по театър и пантонима, за цигулка, гайда, гъдулка, цугтромбон и кларинет, оперно пеене, литература. За две седмици Разлог ще е център на изкуството, а младите изпълнители ще научат ценни неща от едни от най-добрите преподаватели.

bansko-kurort4
На извънредна сесия на Общински съвет Банско, свикана по искане на кмета Георги Икономов, бе взето решение за учредяването на ново общинско дружество с наименованието „Топлоснабдяване Банско” ЕООД. Причината за спешното свикване на местния парламент бе писмо от управляващото локалната топлоцентрала на биомаса дружество „Тевно”, с което известява прекратяването на работата на инсталацията за производство на топлинна енергия.

През 2006 г. Банско стана един от малкото градове в България с екологична централа за производство на топлинна енергия от биомаса. Инвестицията, направена от фирма “Булекоенергия”, се оказа губеща,  въпреки подкрепата на община Банско чрез включването на  обществените сгради като абонати на топлоцентралата. Инсталацията премина в ръцете на банковите институции.

„Дружество “Тевно” направи опит  да я оздрави и управлява  за период от няколко години, но окончателно се отказа преди дни. Това постави общината ни пред трудната задача да намери бързо най-правилното решение, за да не останат училищата, детските градини и присъединените частни абонати  без отопление през идващата зима. Алтернативата  на този етап е една  – да преминем в управление на  централата за срок от една година, за да обезпечим отоплителния сезон”, каза Икономов. В рамките на този едногодишен период общината планира да си даде време, през което да бъдат изготвени необходимите финансови и икономически анализи, на базата на които да се вземе дългосрочно решение за бъдещето на топлоцентралата в Банско и нейните абонати.

lovci

Спешна среща на служители от лесничействата в Симитли и Благоевград и ловци за задължителни предпазни мерки по време на лов свикаха в областния център на Пиринско от Областната дирекция по безопасност на храните. Едва 15 ловци успяха да дойдат на инструктажа заради краткото време за разгласа и ангажиментите им през работно време. Повод за бързането е изменението в Закона за лова, приет на второ четене от парламента миналата сряда, с което ловният сезон за дива свиня се издърпва с месеци напред и започва веднага след обнародването на решението, което ще стане днес, 18 юли. Причината за драстичната мярка е разпространението на африканска чума по свинете. „Досега африканска чума по свинете не е откривана у нас“, обясни д-р Константин Костадинов, главен ветеринарен лекар за Благоевград. Той поясни, че по последни данни заразени животни са открити в Браила, Румъния, и съществува реална опасност диви свине да преплуват Дунава до българска територия. По границите ни се правят щателни проверки и се конфискуват продукти от свинско месо. Ветеринарят даде разяснения на ловците как да процедират при всеки отстрелян глиган.

sandanski

Редица обновления и реконструкции бяха направени в парк „Свети Врач” в Сандански по проект в сътрудничество с Република Македония - „Изграждане на инфраструктура за устойчиво развитие на туризма“. С реновираните водни огледала и каскада паркът се превръща в гордост и предпочитано място за отдих както за санданчани, така и за туристите. Паркът е едно от най-обичаните места в град Сандански за почивка и разходка, за активен спорт и събития.

bansko001

От 25 до 28 юли всяка вечер в 21 часа на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско ще се прожектират едни от най-добрите филми в света с екстремни приключения. Всички гости ще могат да гледат най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 12 филма от 9 страни - Австрия, Аржентина, Великобритания, Германия, Индия, Италия, САЩ, Франция, България. Филмите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2018" представят много уникални кадри по света. Ще има и партита след прожекциите. При дъждовно време събитието ще се провежда в Голямата зала на Народно читалище „Никола Вапцаров", входът е свободен.

rila-pirin

Учредително събрание на организацията за управление на Рило-Пирински туристически район се проведе в заседателната зала на Областна администрация-Благоевград. Учредителната община е Банско, сред присъстващите имаше представители и на общините Благоевград, Белица, Гърмен, Гоце Делчев, Дупница, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сапарева баня, Сатовча, Хаджидимово и Якоруда, както и на Сдружението „Долината на Места” и на Съюза на туристическия бизнес- Банско. По време на събранието бяха избрани членове на Управителния съвет и на Контролния съвет. Целта на подобно райониране е обединяване на усилията и сътрудничеството между общините и неправителствените туристически асоциации в посока формиране на общ регионален туристически продукт и съответно реализиране на обща маркетингова и рекламна стратегия.

one love

В Банско ще се проведе второто издание на българо – македонското турне „One Love Tour 2018”. Тази година фестивалният формат залага на едни от най-добрите имена от българската и македонската поп сцена. Централният площад в планинския курорт ще посрещне на 21 юли Криско, Слаткаристика; Next Time; Графа и много други. Водещ на събитието ще бъде Ники Станоев.

darva

Хората от Банско, които искат дърва за огрев, трябва да са погасили данъчните си задължения към общината. В противен случай те няма да могат да се сдобият с дървен материал за отопление през зимните месеци. За това уведомява Общинска администрация-Банско. Кампанията за събиране за предоставяне на дърва за огрев започна в понеделник, 16 юли. Всеки жител може да подаде своето заявление на фронт офиса на администрацията до 24 август 2018 г. Ще бъдат предоставяни за закупуване до 10 куб. метра дървесина на домакинство. На 3 септември община Банско ще предостави списъците с одобрените лица на горските стопанства „Добринище” и „Места”, както и Национален парк „Пирин” за закупуване на дървения материал за предстоящия отоплителен сезон.

romska mahala

Служители на звено „Обществен ред и сигурност”при Община Петрич съвместно със служители на РУ „Полиция” провериха над 40 адреса, по сигнали за нарушаване на Наредба №1, която забранява вдигането на шум, нарушаващ спокойствието на гражданите след 23.00ч през летните месеци и след 22.00 ч през зимните. Сигнали до Община Петрич за силна музика има включително и от жители на ромските квартали. Организират се тържества, при които с музикални и усилвателни уредби се нарушава спокойствието на гражданите, заради високите децибели. Това провокира началото на масови проверки по получени сигнали, основно в ромскaта махала на града. Съставени са 40 предписания, както и четири акта. Проверките ще продължат регулярно, както в ромските квратали на гр. Петрич, така и по заведенията. Санкциите по Наредба № 1 са от 20 до 200 лв за физически лица и от 50 до 500 лв за юридически лица.с

sveta marina

Църквата почита днес света мъченица Марина. Народът ни нарича 17 юли Маринден или Огнена Марина, защото е третият ден от горещниците. Имен ден празнуват Марина и Марин. Името е от латински произход и означава "морска". Според народните вярвания светицата е пазителка от змии, закрилница на Черноморието и покровителка на брака. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води. В чест на света Марина се пали и нов огън в огнището, за да изгори злото.

Страница 1 от 488