Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

bachevo-todorovden-5

Чужденци ще построят модерна база за ездитни коне край Банско. Инвестиционното намерение е на фирма, която се представлява от двама чужденци, германка и французин – Дафне Хаман и Аблекадер Буакил, и е регистрирана през 2016 година с 2 лева капитал. Базата ще бъде разположена върху 8 декара в местността Момин гроб. Фирмата вече е получила съгласие от общинския съвет в Банско за изработване на Подробен устройствен план за промяна предназначението на земята от земеделска в терен за спорт. Инвестиционното намерение е за изграждане на две сгради - за отглеждане на коне и за административно-образователна дейност, както и на сондажен кладенец. Ще има обучения на ездачи в различни класове - начинаещи, напреднали и майсторски клас. Дружеството е получило одобрение и от Басейнова дирекция. Същото дружеството е внесло още едно инвестиционно намерение – за изграждане на ТИР паркинг, автосервиз и логистичен център в Петрич. Електрозахранването на базата ще е от фотоволтаична инсталация с мощност от 30 киловата.

333

Единайсетокласничките Александра Станкова и Мария Бакалова от Профилирана гимназия „Пейо Яворов“ в град Петрич получават едногодишни стипендии за класираните есета в Националния литературен конкурс "Моите детски мечти" – съответно второ и трето място в трета възрастова група. Борислав Бахтарлиев от 11 а клас също спечели национална стипендия от литературен конкурс. Станислава Стефанова от същата гимназия, заслужи трето място в Националната олимпиада по български език и литература.

voda719

Проблемът с водоснабдяването в с. Първомай е на път да бъде решен. Това става след защита на проект за „Реконструкция на вътрешната водоснабдителна мрежа на с. Първомай, община Петрич” пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. На Управителен съвет на Предприятието е взето решение за отпускане на 695 907,55 лв с ДДС за първи етап на реконструкцията на водопроводната мрежа в селото. С изпълнението на проекта, ще се постигне по-качествено водоснабдяване на най-голямото село в община Петрич, ще намалеят загубите на вода, ще се редуцират и разходите в бъдещ план за текущи ремонти по водопроводната мрежа. Община Петрич поема ангажимент със собствени средства да възстанови улиците, по които ще бъде работено за новия водопровод. С този проект, се изпълнява планът на екипа на кмета Димитър Бръчков, да се решават сериозните проблеми в селата на общината, в това число и с привличане на външно финансиране. В бюджет 2018 г, с близо 400 000 лв има ръст и на средствата, които се насочват към благоустрояването на селата от общината. За улици и тротоари само в село Първомай за 2018 г са предвидени 330 000 лв.  

lekari

Детското отделение в болницата в Сандански отново отваря врати на 14 май след като е решен проблемът с липсата на кадри. За малките пациенти ще се грижат д-р Стаматова, завеждащ отделението, д-р Панковска и д-р Гетова, с които бе подписан договор на 21 април. Д-р Гетова е специалист – педиатър, завеждащ дълги години детското отделение в град Пирдоп. Междувременно педиатричното отделение е обновено и ремонтирано и след три седмици всички нуждаещи се ще имат достъп до болнична помощ.

991-ratio-sport-medali-sandali

3 бронзови медала завоюваха санданските състезатели на Европейското първенство по Шотокан Карате - До. То се проведе в полския град Даброва Горнича. На състезанието присъстваха 30 европейски държави с над 1200 състезатели. Българските национални отбори в Кохай купата и в Европейското първенство се представиха блестящо, като в крайното класиране по медали България се класира на 2-ро място в Кохай купата и на 3-то място в Европейското Първенство по Шотокан Карате-До. „Клубът за Източни Бойни Изкуства Спартак” - Сандански участва с 3-ма състезатели. Захара Сиракова се класира 3-та в спортна дисциплина Кумите санбон индивидуално. Другата състезателка на КИБИ „Спартак” – Лидия Златкова, беше принудена поради контузия да прекрати състезанието в същата състезателна дисциплина, но успя да участва във финалите на състезателна дисциплина Ката. Най-малкият състезател – Слави Сираков пък дебютира на първото си голямо международно състезание.

pojarbloksand

Неврокопската света митрополия и Православното неделно училище „Свети благоверен цар Петър Български”- в Сандански организираха благотворителен концерт-спектакъл на 22 април /неделя/ от 18.30 часа в големия салон на Дома на културата в курортния град. Входът за концерта бе свободен, но зрителите имаха възможност да предоставят дарение на входа на залата. Събраните финансови средства ще бъдат предоставени за покриване на част от нуждите на пострадалите в Сандански след големия пожар в жилищен блок на улица „Първи май”, съобщиха организаторите на проявата. Пожарът в блока лумна минути преди полунощ на 30 март. Полицията в Сандански издирва подпалвачите. Версията за умишлен палеж бе доказана от видеокамерите в района на улица „Първи май”, където е жилищната постройка. Те са заснели как двама мъже с качулки чупят прозорците на търговския обект, разливат гориво с туби и палят пожара. Никой не пострада в огнения ад, но всички 40 апартамента са необитаеми. Заради огромния пожар има проблеми и с конструкцията на сградата.

Понеделник, 23 Април 2018 12:39

Гората в планина Беласица се изсича

От Manager

izsichane

Беласица се изсича. Според жителите на село Самуилово се унищожават вековни широколистни и иглолистни гори, което крие рискове за района. Възможно е да се образуват свлачища и при проливни дъждове огромни количества земна маса да се свлекат към населените места, които в са подножието на планината. Жители от село Самуилово разказват, че ежедневно виждат много камиони, с които се сваля дървен материал, изсечен високо в планината. Добитата дървесина според тях се продава в Гърция. При изсичането на гората се запушват и водохващнията, с които се захранват селата в района. Хората се притесняват, че ако гората изчезне и вода няма да има. През миналата година в района са били съставени 58 акта за незаконна сеч. От Югозападното държавно предприятие казаха, че в момента се изгражда планински път в Беласица, който ще е с дължина над 6 километра и ширина 4 метра. Той ще бъде готов до края на май, като за него има издадени всички необходими разрешителни. При строителството на пътя ще бъдат изсечени около 1 000 кубика широколистни и иглолистни дървета.

plashtania

Дружеството отчита 14% ръст при интернет плащанията през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2017 г.

 

Над 250 000 битови клиенти на ЧЕЗ предпочитат да плащат безкасово сметките си за електроенергия. Те използват банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, като най-предпочитаните начини за безкасово разплащане са по интернет и директния дебит на банките. Броят на осъществените безкасови транзакции за периода януари – март е 752 000, с което достигна 17% от общия брой плащания през тези месеци. От тях 281 000 плащания са извършени по банков път. За първото тримесечие на тази година се регистрира и ръст от 14% при интернет плащанията – над 468 000, спрямо същия период на миналата 2017 г.

Безкасовите начини на плащане спестяват време и усилия на потребителите и ги правят независими от мястото и работното време на касите. През последните години устойчиво нараства броят на клиентите на ЧЕЗ, които предпочитат да бъдат обслужвани от разстояние. Компанията предлага 9 начина за безкасово плащане - по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard.

Подробна информация за възможностите за различните видове плащания може да се получи в най-близкия Център за обслужване на клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД, на телефонна линия 0700 10 010, на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , както и на сайта на компанията www.cez.bg, секция „За клиента“.

 

irinapaskaleva

Село Първомай за поредна година ще отбележи подобаващо празника си на 1 май. Празненствата ще започнат още на 30 април вчерта. На сцената ще се изявят самодейци от региона, децата от Фолклорен ансамбъл „Гайтан”, гост-изпълнител е народната певица Ирина Паскалева, която ще пее под музикалния съпровод на Оркестър „Щуро маке”. Ще има не само музика, но и много спорт за деца и възрастни. Ще се проведе лекоатлетически крос до съседното село Мендово, ще се организира състезание по спортна стрелба, ще се проведат турнири по волейбол и футбол. Осигурен е награден фонд за победителите във всички спортни мероприятия. Гости от румънския град Миовени, който е побратимен с Петрич,също ще се веселят на събора на село Първомай в Деня на труда – 1 май. Те са на посещение в Петрич, но вече са приели поканата да бъдат част от най-големия празник в селището.

4-1024x682

На една от централните улици в Банско – ул. „Пирин”, бе подредена външна изложба със заглавието „Банско в Европа”. Емблематични снимки от пълнокръвния живот на планинския град, направени от фотографа Георги Ангелов, бяха поставени на ефектни пана, за да създават красота и настроение сред минувачите. Изложбата е финансирана от проект „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”, реализиран в рамките на Българското председателство. Посредством фотографията, изложбата представя облика на Банско днес.

Страница 1 от 474