Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

kanab

При специализирана полицейска операция по противодействие на отглеждането, съхранението и разпространението на наркотични вещества са задържани трима мъже. Тя е проведена на територията на РУ-Петрич. В хода на операцията е проверена къща в с. Ключ, обитавана от 28-годишен мъж. Полицейските служители са установили, че една от стаите на първия етаж е пригодена за отглеждане на канабис. Тя е била оборудвана с лампи, филтър, вентилатори, въздуховоди и печка. В помещението са открити 135 саксии, със засаден в тях канабис. По случая е образувано досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата. Работата по случая продължава.

Повдигнаха обвинение и на 67-годишен мъж от село Рупите. На 14 февруари, в хода на проверка в обитаваната от него къща в селото, са намерени и иззети боеприпаси за огнестрелно оръжие – 14 броя ловни патрони, без надлежно разрешение. Открити са също и амфетамини.

sande4

Сандански спечели златен приз за най-добра СПА туристическа дестинация за 2017 година. Церемонията по награждаването се състоя на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ § СПА ЕКСПО, която се провежда в столицата. Златният приз бе връчен лично на кмета Кирил Котев от министъра на туризма Николина Ангелкова. Във втория ден от форума театралната група на Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ от Сандански представи възстановка на тракийски ритуал за здраве, с който впечатлиха присъстващите на форума.

tok2

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19 - 23 февруари 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

kocemaca

Граждани сигнализират, че в социалната мрежа Фейсбук има регистриран фалшив профил с цел измама на името на Костадин Хаджииванов. Името е изписано на латиница. Преди време петричкият бизнесмен, по-известен с псевдонима си Коце Маца, беше разследван от Европол като един от шестимата босове в света на черно тото. Сега от името на Костадин Хаджииванов се пращат покани за приятелство на петричани със съобщения, че могат да спечелят пари. Условието да се дадат резултатите от уговорени мачове е да се преведе сумата от 300 евро по Western union на името на Александър Костадинов в Румъния. Отговорът гласи, че като видят трансферния код от превода на сумата, ще съобщят и резултатите от уговорените мачове. Най-вероятно става въпрос за измама и някой използва името на Коце Маца, за да печели пари, така че бъдете мнителни към подобни предложения в социалните мрежи.

muzeisand1
Златни апликации, сребърен средновековен потир и рядък гладиаторски афиш са сред най-интересните експонати на изложбата „Сандански от Праисторията до Средновековието“, която ще се открие утре от 17:30 ч. в Археологически музей - Сандански. Изложбата ще бъде представена в две от наскоро реновираните зали на музея. Представени са находки, обхващащи периода от новокаменната епоха до Средновековието, открити при проучвания на археологически обекти на територията на община Сандански, включително праисторическите селища край селата Ковачево и Дамяница, античния Партикополис и средновековната столица Мелник. Антропоморфни фигури, бронзови лабриси, мраморна надгробна пластика, експонати от керамика, стъкло, сребро и злато, накити, антични и средновековни монети ще потопят посетителите в миналото на града и общината. Самостоятелни витрини ще представят находките от по-богатите и интересни обекти в античния Партикополис, града под съвременния Сандански.
Работното заглавие на изложбата е „Когато бъдещето се среща с древността“. Гостите на музея ще могат да се срещнат с  миналото чрез магията на съвременните технологии. Чрез добавена реалност ще бъдат представени древни занаяти. Холограмно изображение на Спартак, водач на робското въстание в древен Рим, ще могат да видят посетителите на Археологическия музей. Легендарният тракиец Спартак, вожд на робите, които умряха свободни и един от символите на Сандански, ще разкаже за живота и борбата си. От музея са подготвили и други изненади за посетителите.
obshtinapetrich2
Петрич осигури работа и специализиран транспорт от и до работното им място на 30 лица с увреждания.  Финансирането е по проект "Активно и развиващо се пространство за равен шанс" от ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г., с подкрепата на Европейския социален фонд. Стойността на проекта е 302 660,28 лв., а срокът за изпълнение е 18 месеца. По проекта ще бъде осигурена заетост на 30 лица с увреждания на възраст между 30 и 54 години. Те ще имат възможност да работят на административна длъжност – технически сътрудник в кметствата по селата и в Общинска администрация-Петрич в продължение на шест месеца на пълен работен ден. Проектът предвижда и сформирането на група от 50 потребители на услугата в това число: 30 лица, които да полагат грижа за работещите хора с увреждания и 20 лица, от които 10 родители на деца с увреждания, които да се грижат за своите деца. За мотивиране и насърчаване участието на пазара на труда на лицата, които полагат грижи за зависими членове на семейството, ще се провежда мотивационна, психологическа и здравна подкрепа според техните индивидуални потребности. За тази цел ще бъдат обособени и оборудвани две помещения, в които ще се провеждат консултациите, ще се предоставя грижа и за децата с увреждания в терапевтично ателие в зависимост от специфичните им нужди.
Четвъртък, 15 Февруари 2018 12:19

Трифон Зарезан в Митиново

От Manager
mitinovo1
Въпреки мразовитото и дъждовно време десетки отпразнуваха Трифон Зарезан на най-големия на Балканите масив със световно известния сорт "Широка мелнишка лоза" край петричкото село Митиново. Водосвет за берекет и здраве на лозарите отслужи отец Иван, а собственикът на масива Костадин Чорбаджийски ритуално заряза лозето. Сгрети от винения еликсир и топлината на традицията, празнуващите до късно виха хора край зарезанските софри.

svtrifona

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са: църковният празник - Успението на Свети Кирил Славянобългарски, Свети Трифон Зарезан по стар стил, честван като Ден на лозаря, и Свети Валентин. Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. Според българския обичай, в празничния ден стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод. На 14 февруари почитаме и успението на свети Кирил Славянобългарски – един от двамата първопросветители на нас българите и на всички славяни. Както е известно, заради просветителската си мисия във Великоморавия, свети Кирил и брат му Методий отиват в Рим, за да получат благословията на папата. Именно тук, в църквата „Санта Мария Фатни”, недалеч от манастира „Санта Преседе”, където живеели братята и учениците им, папа Адриан благославя преведените на славянски богослужебни книги и е отслужена литургия на славянски език.

kresnavastanie

Община Кресна стартира родолюбива инициатива, посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. Във фейсбук е създадена страницата "Кресненско-Разложко въстание", в която се приканват за общо действие жителите на "Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на въстанието от 1878 г." Да си разкажем един на друг и на онези наши сънародници, които нямат историческа памет за онези велики дни, всичко което помним и знаем", обяви кметът Николай Георгиев. От община Кресна призовават всеки, който пази някакъв спомен от своите предци за героичните събития по време на Кресненско-разложкото въстание, да ги разкаже на тематичната фейсбук страница, а ако има и снимки, да ги приложи.

snimka stani stipendiant

Резултите ще бъдат обявени в края на февруари, след което предстои финалният трети кръг

 

Ученици от 12-ти клас от гимназии от 11 града в Западна България - София, Плевен, Дупница, Благоевград, Кнежа, Етрополе, Пирдоп, Козлодуй, Монтана, Перник и Видин, ще се състезават във втори кръг на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който ще се проведе на 16 февруари 2017 г. Те ще решават две задачи - въпроси с множествени отговори, и една електротехническа задача. Резултатите ще станат известни в края на февруари, а месец по-късно ще се проведе финалният трети кръг. 

Домакини на втория кръг са професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в София, където ще се явят състезателите от София, Етрополе и Пирдоп, професионалната гимназия по техника и електротехника в Монтана „Христо Ботев“, където ще се състезават учениците от Монтана, Плевен, Ловеч, Кнежа, Козлодуй и Видин и професионалната гимназия по техника и строителство в Перник „Арх. Й. Миланов“, където знанията си в областта на електротехниката ще премерят учениците от Перник, Дупница, Кюстендил и Благоевград. 

Състезанието се организира за шеста поредна година. То е част от Графика на националните състезания по професии през учебната 2017–2018 г. на Министерството на образованието и науката. 

Финалният кръг на състезанието ще бъде в края на март. Тогава ще се състезават 12-те победители от втори кръг. Класираните на първите три места, ще бъдат стипендианти на ЧЕЗ за 2018 г. Те ще получат стипендия в размер на 500 лв. (без данъци) и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. 

Допълнителна информация за регламента на състезанието и периодите на провеждане на отделните кръгове може да бъде намерена на сайта www.stipendiant.com.

Страница 1 от 463